Feb 9, 2014

Utazás az időben- Újságcikk Párizsról

Éjfélkor Párizsban
Írta: Armin Doyle



Párizs az elegánsan bohém város. Utcáin még éjjel sem áll meg az élet, holott az utóbbi időben rengeteg botrányos gyilkosság rázta meg eme gyönyörű város lakosságát, a fogadók, szalonok, színházak továbbra is nyitva állnak a szórakozni vágyók előtt, hajthatatlanul kiszolgálva vendégeik minden igényét.
Ha Párizsba kíván látogatni, és pénztárcája, kedve engedi, a következő programokat tudom ajánlani személyes tapasztalataim alapján:
Ha Párizs, akkor művészet, ha művészet, akkor Musée de Louvre! A város méltán híres múzeuma minden gyönyörű alkotásával együtt kellemes kikapcsolódást nyújthat, de az igazi kincseket a pincéje rejti ahol több száz felbecsülhetetlen értékű alkotást őriznek elrejtve a látogatók elől. Azért nem kell aggódni, a kincsek lent vannak, de mindegyikük sebészi pontossággal készített másolatát megtekinthetik a kiállítótermekben. 
Ha a képek nem elég beszédesek, látogassunk el egy irodalmi szalonba, ahol finom italok és kifinomult előkelőségek társaságában élvezhetjük az évszázad legkiválóbb és leghíresebb íróinak költeményeit, regényeit. Kis szerencsével személyesen is találkozhatunk az olyan tehetséges írókkal, mint Pierre-Augustin Caron de Beaumarchias vagy Madeleine de Scudéry . Nemcsak a szalonokban lelhetünk kifinomult társaságra és kulturálisan tájékozott beszédpartnerekre, ugyanis Párizs számos tudományos társasága és szabadkőműves páholya nyitva áll az értelmiségre vágyó érdeklődők előtt.
A sok diskurzustól és kulturális feltöltődéstől megéhezhet az ember, és ha nem elégszik meg a szalonokban felszolgált teával és száraz teasüteményekkel, akkor érdemes ellátogatnia egy kávéházba, előkelőbb fogadóba, ahol finomabbnál finomabb ételek és, jobb helyeken zenés táncos szórakoztatás várja egy frissen elkészített vacsora mellett. És ha az előadás jobban érdekelne minket, mint a finom ételek, akkor számos klubb áll rendelkezésünkre, ahol a legtehetségesebb énekesek és táncosok szórakoztatják a nagyérdeműt. Szabadtéri, akár éjszakai programnak a Montmatre negyed vagy a Place Vedöme tér kavalkádja, számos utcai performance-al kápráztatja el az arra járókat. Aki mégis inkább színházba vágyik azt tárt karokkal várja a L’Odeon vagy a Comédie-Francaise.

Ennyi szórakozás után a fáradt utazó megpihenhet a Hotel des Tulieires-ben vagy akár a Hotel Verneuil-ben, Párizs legelőkelőbb szállodáiban, hogy új napra ébredve felidézhesse előző esti emlékeit, valamint folytathassa felfedezőútját nappal, a bohém forradalmárok, és hedonista költők giccses újságpapír illatú városában. 

No comments:

Post a Comment