Feb 10, 2014

KÖhöM!

5.
"Mi, emberek különbözőek vagyunk ugyan, de emberi minőségünkben egyenlők. A másság szemléletekor leggyakrabban elhatárolunk, különbséget teszünk értékes és értéktelen, nagyobb értékű és kisebb értékű, értékhordozó és értékvesztett, végső soron emberi és nem emberi között. Az emberi mivoltot, az emberi létezést tekintve azonban nem határozhatunk meg ilyen különbségeket. Nincs olyan emberi tulajdonság, amely társadalmi értelemben az ember minőségét különbözővé tenné."


A megkülönböztetés egy olyan sport,amiben mindenki eltöri a bokáját; legrosszabb esetben a gerincét,de a bokáját biztos! Mert akárhova nézünk,mindig különböző emberekbe fogunk botlani! 


A normális egy felettébb szubjektív fogalom! Az hogy a társadalom mit nevez normálisnak, meg hogy én mit nevezek normálisnak,pláne, hogy mások mit neveznek normálisnak az nem minden esetben függ össze!  
A  különbözőség egyáltalán nembaj,sőt! Jobblenne talán egy tömegesen gyártott társadalomban élni, ahol mindenki teljesen ugyanúgy néz ki,viselkedik és beszél?- lehet, mert akkor teljes egyenlőség lenne, mindenki ugyanúgy gondolkodna, és nem lenne faji, nemi, stílusbeli, akármilyen megkülönböztetés. 
Viszont mennyivel jobb lenne egy olyan elfogadó  társadalomban élni,ahol nem azért tekintenek egyenlőnek, mert egyforma vagy, hanem mert olyan vagy amilyen, és ez senkit sem késztet arra, hogy ítélkezzen feletted,vagy negatív véleménnyel legyen rólad, pusztán az első szemre vétel után. 







   A különbözőséget nem kell szeretni, de elfogadni néha nem ártana!   

Ide a  The Grenma-Hiába sírszc. dal szövegét tudnám a legtalálóbbnak mondani:
Süllyed a hajó, már csak az árbóc látszik 

Pancsolj csak, elvan a gyerek, ha játszik 

Te vagy élet-halál ura a saját kis pocsolyádban 
Nyomd víz alá a gumikacsát, vagy húzd ki a dugót a kádban 



Akkor is csak egy vagy a sok közül, utolsó a sorban 

Az élet már csak ilyen, hiába sírsz (hiába sírsz) 
Ha nem tetszik amit látsz, menj, és játssz tovább a porban 
Vagy maradj itt, lássuk mennyit bírsz 

Az ember értéke nem abban nyilvánul meg, hogy mennyire drága cuccokban jár vagy, hogy milyen a munkaköre, mennyire képzett, mennyit keres. És EGYÁLTALÁN NEM abban, hogy melyik rasszhoz, nemhez, nemzethez, szexuális orientáltsághoz tartozik! 




Az ember nem azért értékes mert ember! Felőlem jöhet valaki a Marsról is, csak ne vágjon fejbe egy péklapáttal minden ok nélkül,főleg ne azért mert az neki jólesik, pláne,ha én nem tettem ellene semmit...A személy értékét az mutatja meg hogy hogy viszonyul másokhoz. Persze mindenki ítélkezik olykor, de ha félretéve előítéleteit, mégis megpróbál valakiről tapasztalatokon alapuló véleményt alkotni, az tiszteletre méltó! Értékeket fellehetne sorolni, de csak a sablonok jutnak mindenkinek az eszébe, mint az,hogy kedves, segítőkész, adakozó, törődő stb... Sablon! Nem az az értékes ember, aki szentként viselkedik veled.    

"Nincs olyan emberi tulajdonság, amely társadalmi értelemben az ember minőségét különbözővé tenné!"

A sikeres üzletembereknek saccra a 75%-a szociopata és/vagy pszichopata... Az embert a ranglétrán tényleg nem a tulajdonságai vagy a személyisége különbözeti meg, hanem a pénz! Minőségileg lehet akárki, akármilyen, nem az fogja meghatározni a társadalomban elfoglalt helyét, hanem az, hogy milyen munkája van.

Néhány iskolapélda: 





A lényeg a lényegben: 






No comments:

Post a Comment