Dec 11, 2013

Kritika- mit? miért? hogyan? + tényleges tartalom

Miért írok kritikákat, véleményeket, miért szólok bele dolgokba? Mert csak...Mert megtehetem:D
Meg mert jólesik. Én sajna tipikusan az az ember vagyok, akinek mindenről van véleménye, és néha még udvariasságból sem fojtom el, amiből adódtak már gondok.. De aki ismer az megszokta a "beszólásaimat"- amiket nem piszkálódásnak szánok, hanem tényeken, érveken, indokokon alapuló véleménynyilvánításnak. Nem tehetek róla, hogy van, aki megsértődik miattuk.
 Eredetileg ezt a blogot a könyvem népszerűsítésére kellett volna létrehoznom, sőt arra is szánom, viszont még nagy erőkkel a kiadó keresés stádiumában toporgok, ezért nem tudok mit felmutatni, valamint kissé el vagyok havazva tanulmányaimban és munkában egyaránt.. Írogatni fogok, rajzolgatni is -főleg ajándékokat, megrendeléseket ilyesmiket, de kell néha a kitérő, a mellépofázás, mint most a ficcekről szóló cikk, amit még mindig nem tudom miért írtam... De nem is a miértje a lényeg, hanem, hogy írjak nem? Mert erről szól a blog: pofázunk, véleményt fejtünk, az érintett delikvensek meg vagy megsértődnek vagy nem. Az írás a kreativitás és a szókincs Diva-ja (szórakozóhely errefelé)- ahol elengedhetjük az elménket, megihat egy italt vagy fejen pöröghet a parkett közepén. Kikapcsolva az értelmes funkciókat minden összpontosítás nélkül papírra/monitorra vetjük gondolatainkat és senkinek nem engedünk beleszólást a munkánkba.

De hogy legyen valami tartalma is a mai bejegyzésnek:
Elysium:
Sajnos elég rossz minőségben jutottam hozzá, de megtaláltam utána dvd-minőségben is, és meg kell, hogy mondjam, nem sokat változtatott rajta.
A történet lényege, hogy az elit hátrahagyja a földet és annak kevésbé gazdag nyomorult lakóit, és éli luxi kis életét egy lebegő gyűrűn az Elysiumon. Az emberiség kifejlesztette a minden betegséget gombnyomásra meggyógyító gépezetet, persze ebből egy darab sincs a földön így a lenti társadalom azért küzd, hogy feljusson és meggyógyíthassa magát, szeretteit etc.. És jön Max, akire gépeket szerelnek, hogy erős legyen, és segítsen nekik megváltani a világot, és robbanások, és öljük egymást és Machete orosz verziója, és még több robbanás, és futunk, és káosz, és figh, és BUUUM! ...... Najó, lehet, hogy kicsit túloztam, de este kilenckor 4nap nem alvás után nekem ilyen élmény volt fejfájással megspékelve nyomorogni a gép előtt a fotelben és bámulni az eszméletlenül villódzó képernyőt.
A történet maga elég tipikus, kiélezi a társadalmi rétegeket két csoportra bontva: a gazdag kiberagyú arisztokratákra és a földhözragadt(szó szerint) nyomornegyedekben élő szegényekre. Eddig egész korrekt, bár szerintem kicsit lapos.
Túl hirtelen indul be, mert az elején látjuk a "nyugis" mindennapjait a főhősnek, majd egyszer csak a képünkbe vágják a pörgést, ami eléggé zavaró tud lenni, pláne a kameramozgás miatt. Erre rátesz egy lapáttal a zavaró fény-árnyék ingadozás, ami egy idő után már villódzik és a kamera sem állványon/sínen mozog hanem kézben viszik, mintha mi is futnánk velük... Ez számomra elképzelhetetlen 3d-ben , mivel még így is elég kaotikus volt, és alig követhető. Nem is beszélve a sablon sztoriról- a hős megmenti a világot, de magát már nem tudja brühühü.. És minek raktak bele egy nőt? Minek raknak bele minden giccses akciófilmbe egy nőt? Csak útban vannak, elrontják az összképet, beleviszik a romantikát (hál isteneknek itt az nem volt), és amint benne van egy nő az akcióban, a férfi valahogy mindig megsebesül és vagy meghal... Nem vagyok hím-soviniszta vagy ilyesmi, de a női karakterek egy akciófilmen két hollywoodi karaktersablont követnek : az útban lévő nyálverő szexi csaj, aki miatt az esetek többségében mindenki meghal, vagy az ált főszerepben lévő "tökös" nő, aki mindenkit levág és szétlő és megmenti a világot, úgy hogy még a szemfestéke sem folyik le. Itt az első példát véltem felfedezni.
~kapcs, ajánlanám Szirmai Gergely erről szóló kritikáját: http://www.youtube.com/watch?v=4fTux-34gl8 ~
A színészi játékkal meg vagyok elégedve, bár picit túlzónak hatott itt-ott, de a főhős nem sérthetetlen és bemocskolja a kezét, ami pozitívum. Az animáció elsőrangú (bár a képminőség miatt ezt nem tudtam jól megnézni, a tailerben viszont jól látható a világ amit teremt a grafikus csapat- respekt), a kameraman pocsék munkát végzett, de... nincs de... sorry:P Nekem ez a film annyira se füle se farka lezáratlan és arcbamászó, hogy nem tudok róla sok jót mondani azon kívül hogy szép. Ha a történetben lett volna valami váratlan azon kívül, hogy random robbantgatnak embereket, azt mondom, egye fene korrekt, de így nem tudom felértékelni, azon kívül, hogy tényleg nagyon szép és látványos.  
10/4- ezt a 4 pontot a grafikus csapatnak köszönjétek!

Mára ennyi fért bele az időmbe, de sanszos, hogy este még lesz egy cikk, ha nem leszek hulla vaagy nem fogok épp dolgozni. 

No comments:

Post a Comment